Site Logo

Novosti

Benović zlatni, Srbić srebrni, Zelčić brončana u Osijeku!

  • 8 April, 2024./ Vijesti

Šest medalja osvojila je hrvatska gimnastika na jubilarnom 15. DOBRO World Cupu koji je danas završen u osječkoj areni Gradski vrt. Nakon jučerašnjeg srebra Sare Šulekić i Filipa Udea, te bronce Marka Samboleca, danas je Osijek na preskoku pozlatio domaći dečko Aurel Benović, Tin Srbić osvojio je srebro na preči, a Tina Zelčić broncu na gredi!

Nošen nevjerojatnom osječkom publikom, Aurel Benović u svom gradu ne samo da je došao do prve medalje na preskoku, nego odmah do zlatne. Ukupno ih sada ima 9 (8 na tlu) na Svjetskom kupu.

“Presretan sam i preponosan.”

Hrvatska himna slušala se zahvaljujući ocjeni od 14.575 (14.300 i 14.850; start 5.6 i 5.6) koliko je dobio i srebrni Španjolac Pau Jimenez (14.700 i 14.450) koji je ostao stepenicu niže na postolju budući da je Aurel pojedinačno imao najveću ocjenu. Brončani je bio bugarski gimnastičar Kevin Penev sa 14.300 (14.400 i 14.200).

“Jako sam zadovoljan kako sam odradio oba skoka. Prvi skok “Dragulescu” samo sam dva puta napravio na treningu na tvrdi doskok i dva puta na mekane strunjače u jamu. Sada sam odlučio raditi ga iz razloga što sam ga morao probati prije Europskog prvenstva u Riminiju. Ne mogu na Europskom prvi put pokušavati tako težak skok. Riskiranje danas je upalilo, iako smo i trener Vladimir Mađarević i ja malo drhtali. To je jako opasan skok, ali sjajna publika mi je dala krila da uspijem danas. Bili su nevjerojatni. Drugi skok sam u odnosu na kvalifikacije pojačao sa 5.2 na 5.6, prvi put sam ga radio na natjecanju i ispostavilo se da je to bila jako dobra ideja i rezultiralo je zlatom. Tko zna, možda mi sada preskok postane glavna disciplina, a ne parter.”

Danas je Aurel djelovao puno moćnije nego dan prije u finalu partera od kojeg je ipak imao veća očekivanja nego od preskoka.

“Razgovarao sam jutros s našom psihologinjom Renatom Barić. Otkrila mi je  neke tajne kako se mogu smiriti prije ovog finala. Pokušao sam nešto od toga primijeniti i eto, pomoglo mi je. Prakticirat ću to i na drugim natjecanjima. Ne smijem dugo uživati u ovoj pobjedi, moram se odmah okrenuti nadolazećem Svjetskom kupu u Dohi, posljednjem kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, ali i Europskom prvenstvu u Riminiju”, najavio je 23-godišnji Benović.

Glasni Gradski vrt do novog velikog nastupa u Osijeku nosio je i našeg srebrnog olimpijca, aktualnog prvaka Europe i viceprvaka svijeta na preči Tina Srbića koji je prvi put u 8 osječkih finala osvojio srebro. Do sada je skupio 4 zlata i 2 bronce, a sada se sa 7 medalja izjednačio s Robertom Seligmanom.

“Sretan sam i ponosan na način na koji sam danas nastupio. Imao sam nekih problema s tehničke strane u elementima u vježbi i nisam mogao nastupati onako kako sam htio. Danas sam se od jutra osjećao jako dobro. Rekao sam i sebi i treneru Lucijanu ‘ideš onako kako inače nastupaš, na glavu i agresivno’. Taj početak vježbe me jako digao. Napravio sam jedan od najboljih početaka ikada. Jako visoko sam letio, osjetio sam da je to možda malo i previše i da moram malo usporiti. Napravio sam tek jednu malu pogrešku pa je zato startna ocjena bila 6.1, a ne 6.3”, komentirao je Tin Srbić koji je do srebra došao s ocjenom 14.650.

Bolji od njega bio je samo Tajvanac Chia-Hung Tang s nevjerojatnih 15.350 bodova (start 6.5). Brončani je Izraelac Alexander Myakinin (14.500).

“Nemam riječi za Tanga. Iznenadio me jer je on ove godine morao ići na Svjetske kupove da bi se uopće plasirao u Pariz. Već se 6-7 godina natječemo u istoj konkurenciji i bio je jedan od onih gimnastičara koji nije konstantan, koji nije mogao povezati kvalifikacije i finale jednako dobru vježbu. Nekako nisi računao da će biti sposoban ove godine podići se na tu razinu. Još je pojačao vježbu i ustabilio je. Mogu mu se samo nakloniti, nevjerojatan je. S nevjerojatnom lakoćom izvodi jednu od najtežih vježbi na svijetu. To je samo dodatan motiv za mene da pokušam biti još bolji, da ga stignem i u početnoj ocjeni od 6.5, što sigurno budem, a da ga onda pokušam stići i u izvedbi. Progurao se u jednog od najvećih favorita na Olimpijskim igrama. To je dobro za sve nas, idemo se u Pariz muški potući. Promijenio mi je danas plan za Pariz. Možda je to samo postnatjecateljska euforija. Rekao sam treneru odmah nakon nastupa da ćemo morati očito ići na 6.6 u Parizu, a ne 6.5. Moram prespavati tu svoju izjavu, možda je to samo velika želja da ga stignem ili barem u početnoj ocjeni prestignem, ali s druge strane nije toliko nerealno. Razmislit ćemo”, najavio je Tin nakon 24. osvojene medalje u 32. finalu Svjetskog kupa u karijeri.

“Idemo korak po korak. Ovaj Osijek bio je jako, jako dobra priprema i provjera za Europsko prvenstvo gdje branim zlato. Dobra je stvar za moju karijeru jer mi je pokazalo da se iz puno neki čudnih situacija mogu izvući. Bilo je to nešto novo za mene, ali iščupao sam se i pokazao da se i iz takvih situacija može doći do zadanog cilja. Baš sam sretan. Nova medalja, prvi put srebro u Osijeku…”

Tinova klupska kolegica iz ZTD Hrvatskog sokola, Tina Zelčić, broncom je reprizirala prošlogodišnji Osijek. Do postolja je došla s ocjenom 13.000 (4.8), a na njemu su još bile zlatna Ukrajinka Anna Lashchevska (14.000; 5.8) i srebrna Francuskinja Melanie de Jesus dos Santos (13.133; 5.4).

“Bronca je opet oko vrata i zbog toga sam presretna. Odradila sam super vježbu. Vježbu života. Prvi put sam dobila tako visoku ocjenu i eto, rezultiralo je broncom”, oduševljena je bila Tina nakon svog 8. finala u karijeri i treće osvojene medalje.

“Publika je bila nevjerojatna i stvarno mi je čast i super doći ovdje u Osijek. U kvalifikacijama mi se dogodio pad, ušla sam u finale kao posljednja, osma, ali kad tad se mora dogoditi pad s grede. Jednostavno, greda je široka 10 centimetara, ne mogu ja uvijek odvježbavati bez problema. Uspjela sam se progurati u finale, a onda sam danas išla na sve ili ništa. Nije bilo kalkuliranja.  Ideš na medalju i to je to.”

Tinu, baš kao i Aurela, sada čeka odlazak na Svjetski kup u Dohu i borba za plasman na Olimpijske igre.

“Nakon Dohe idemo na EP u Rimini, pa onda odmah poslije imamo dva Svjetska kupa, Varna i Koper. Dosta teška i naporna sezona za nas, meni najteža do sada. Nismo uopće u Zagrebu, samo letimo s jednog na drugo natjecanje, ali zato treniramo, treba uživati u tome. Baš kao što sam danas uživala u Osijeku. Presretna sam kad dobijem priliku nastupiti ovdje, a pogotovo kad bude finale. To je sad svih nas.”

Zlato na ženskom tlu uvjerljivo je osvojila najveća ženska zvijezda osječkog turnira, sjajna Francuskinja Melanie de Jesus dos Santos (13.866) ispred srebrne sunarodnjakinje Coline Devillard (12.733) i brončane Britanke Abigail Martin (12.533).

Karike je pozlatio bugarski gimnastičar Kevin Penev (13.250), srebrni je Slovenac Kevin George Buckley (13.000), a brončani Španjolac Pau Jimenez (12.950).

Dva finalna dana sa sjajno ispunjenim i glasnim Gradskim vrtom, sa 9 hrvatskih finala, 6 medalja i slušanjem Lijepe naše bili su savršen party za 15. rođendan DOBRO World Cupa!

 

#DWC2024 #GradOsijek #OBŽ #VisitOsijek #VisitSlavonijaBaranja

#CroatiaFullOfLife #MINTS #ŽitoGrupa #HEP #JANAF #Europlakat

#hotelosijek #spieth

Posljednje novosti