Site Logo

Novosti

Gimnastika u Osijek i Hrvatsku ponovno privukla svijet

  • 23 June, 2022./ Vijesti

„Uživala sam u Hrvatskoj. Publika je sjajna, meni je bilo bolje negoli na Olimpijskim igrama“.

Kada ovako nešto kaže Pauline Schaefer Betz njemačka gimnastičarka, svjetska prvakinja, pobjednica DOBRO World Cupa na gredi i jedna od najvećih međunarodnih zvijezda osječkog svjetskog gimnastičkog summita onda je jasno kako su organizatori gimnastičkog Challenge Cupa koji je od 9. do 12. lipnja održan u osječkoj dvorani Gradski vrt, ponovno odradili odličan posao.

Za sjajnu organizaciju i sjajan ambijent, zbog čega su stizale čestitke sa svih 30 adresa, iz svjetskih gimnastičkih saveza koliko je ove godine nastupilo u Osijeku, svakako su zaslužni i ljubitelji gimnastike. Njih nekoliko tisuća, tijekom finalnih dana, stvorili su odličan ugođaj. Ovogodišnji 13. po redu DOBRO World Cup, vjerujemo, konačno je označio povratak na jedino normalno. A to je natjecanje s publikom. S osječkom publikom koja je kroz 13 godina naučila prepoznati gimnastičku kvalitetu i koja navija i daje potporu svim gimnastičarkama i gimnastičarima, njih na desetke koliko ih je nastupilo u dva kvalifikacijska i potom dva finalna dana.

Stigli su u Osijek gimnastičarke i gimnastičari s doslovce svih kontinenata. Iz Australije, SAD-a, dakako iz azijskih, afričkih i južnoameričkih zemalja, ponajvećih europskih gimnastičkih sila. U Osijek su stigli i predstavnici Ukrajine. Poslali su iz Gradskog vrta sliku o svojoj zemlji, koja pati, ali koja ima sjajne sportaš(ic)e. Dio njih ostalo je u Osijeku te će se pripremati za nastupajuće Europsko prvenstvo u kolovozu u Munchenu.

Poslana je iz Osijeka slika u svijet pomoću svih mogućih komunikacijskih kanala, od društvenih mreža do televizijske slike, koja je ponovno otišla u cijeli svijet, a naravno kroz pet sati programa mogli su događanja pratiti i hrvatski ljubitelji gimnastike na HRT-u. Najviše su dakako uživali oni koji su uživo pratili natjecanja na svih deset gimnastičkih sprava.

Osijek i Hrvatska ponovno su bili centar gimnastičkog svijeta. Ne samo tijekom četiri dana lipnja. Nije Osijek bio centar gimnastičkog svijeta samo zbog onog što se događalo na odlično pripremljenom podiju i na deset gimnastičkih sprava u dvorani Gradski vrt. Kroz Osijek je u dva tjedna prošlo preko tisuću gimnastičara, sudaca, trenera, stručnog gimnastičkog osoblja.

Kao uvertira u DOBRO World Cup, također u dvorani Gradski vrt, na istom mjestu i na istim spravama gdje su se tjedan dana kasnije natjecali ponajbolji svjetski gimnastičarke i gimnastičari, održano je Prvenstvo Hrvatske u apsolutnom, univerzalnom, slobodnom i obaveznom programu za gimnastičarke i gimnastičare.

Među 547 natjecatelji(ca)a iz 40 hrvatskih klubova, a brojnost također pokazuje o sve većoj popularnosti gimnastike u cijeloj Hrvatskoj, sudjelovali su i oni najbolji Tin Srbić, Ana Đerek, Robert Seligman, Aurel Benović…Svi oni kasnije su svjetskoj sceni pokazali svoju vrijednost. U Osijeku je ponovno održana Skupština Hrvatskog gimnastičkog saveza, Gimnastičko društvo Osijek – Žito,  kao sjajan izvršni organizator DOBRO World Cupa, suorganizirao je  FeelGood Tour konferenciju koja je pokazala sinergiju sporta i turizma. HGS je u Osijeku organizirao niz edukacija ne samo za sportašice i sportaše i ne samo namijenjene gimnastičarkama i gimnastičarima. Od edukacije za osnove akrobatike, stvaranja financijski održivog kluba, održana je i edukacija o obnovi znanja iz prve pomoći što je neophodno u današnjem sportu, a posebnu pozornost privuklo je i predavanje naše ugledne nutricionistkinje Mimi Vurdelje na temu „Prehrana bitan čimbenik sportaševa zdravlja“.

Nije samo Osijek u proteklom periodu „živio i osjetio gimnastiku“. Uoči DOBRO World Cupa u Dubrovniku, Zadru i Splitu ponovno je organizirana „najduža ljudska špaga“. Ovaj put u dužini 680 metara. Dubrovnik je u to vrijeme bio domaćin FIG Councila, tijekom kojeg je održano nekoliko sastanaka boardova Svjetske gimnastičke federacije. Sve s ciljem da jednoga dana Dubrovnik bude i domaćin kongresa Svjetske gimnastičke federacije. Već tada su gosti Hrvatske oduševljeno pričali o ljepotama naše zemlje. Posebno Japanac Morinari Watanabe, predsjednik FIG-e, koji je prošle godine posjetio Osijek i DOBRO World Cup, a ove godine stigao  je i u Dubrovnik.

Naravno, za kraj, trebamo istaknuti i one, zbog kojih vjerojatno ne bi svega ovoga ni bilo. Ne bi na tribinama Gradskog vrta bilo tisuće gledatelja, ne bi se na Prvenstvu Hrvatske okupilo gotovo 550 natjecatelj(ic)a, ne bi se u Dubrovniku okupio dio vodstva Svjetske gimnastičke federacije. Hrvatski gimnastičarke i gimnastičari glavni su razlog takvog ugleda ovoga sporta u svijetu. Potvrdili su to samim nastupom na 13. DOBRO World Cupu. Hrvatska je kod kuće, na domaćem terenu, bila najuspješnija reprezentacija. Tri zlata Tina Srbića na preči te dvojice Osječana Roberta Seligmana na konju s hvataljkama i Aurela Benovića na parteru, uz dva srebra na parteru i gredi Ane Đerek, te još dva finala Tijane Korent i Filipa Udea, uz dobre nastupe u kvalifikacijama Tine Zelčić i debitantice Antee Ercegović najbolja su “pozivnica” svim ljubiteljima gimnastike i onima koji će to tek postati, na sljedeći 14. po redu DOBRO World Cup.

 

Posljednje novosti