Site Logo

Novosti

Predstavljamo hrvatsku gimnastičku reprezentaciju na DOBRO World Cupu Osijek 2018.

  • 17 May, 2018./ Vijesti

Tin Srbić
Datum rođenja: 11. rujna 1996. godine
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: ZTD Hrvatski Sokol (Zagreb)
Visina i težina: 170 cm, 65 kg
Sprava: preča
Najveći uspjeh: svjetski prvak u Montrealu 2017.
Zanimljivost: Dečko iz zagrebačke Dubrave, rasadnika brojnih vrhunskih sportaša. Pozornost privukao na sebe još u mlađim uzrastima, kada je kao kadet 2009. pobijedio na međunarodnom natjecanju u Innsbrucku, a 2015. godine na preči je osvojio četvrto mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu. U seniorskoj konkurenciji uspon mu je započeo 2016. godine kada je na Svjetskim kupovima nanizao četiri bronce u Ljubljani, Bakuu, Osijeku i Szombathelyu, a godinu dana kasnije ostvario je i prve pobjede u Koperu i Osijeku. Tada je počeo stvarati pobjednički mentalitet, što je potvrdio krajem 2017. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu postao svjetski prvak na preči što je najveći uspjeh hrvatske gimnastike. Nakon Filipa Udea postao drugi hrvatski gimnastičar koji je proglašen najboljim sportašem Hrvatske. Unatoč sjajnim gimnastičkim rezultatima, Tin je i vrlo uspješan student Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Filip Ude
Datum rođenja: 3. lipnja 1986. godine
Mjesto rođenja: Čakovec
Klub: Marijan Zadravec Macan (Čakovec)
Visina i težina: 170 cm, 70 kg
Sprava: konj s hvataljkama
Najveći uspjesi: srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.
Zanimljivost: Prvi i zasad jedini hrvatski gimnastičar koji je na Olimpijskim igrama ušao u pojedinačno finale i osvojio medalju. Osim u Pekingu sudjelovao i na Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Janeiru.

Za vrijeme nastupa u finalu Olimpijskih igara u Pekingu, ponajviše zbog izvođenja elementa ruska kola s vijkom od 1080 stupnjeva između hvataljki, jedini je dobio pljesak publike još za vrijeme izvođenja vježbe, bez obzira što je prvo mjesto osvojio domaći gimnastičar Xiao Qin. Zajedno s Robertom Seligmanom osvajač prvih hrvatskih medalja na Europskom prvenstvu (Lausanne 2008.), a s Marijom Možnikom i osvajač prvih medalja pod hrvatskom zastavom na Svjetskom prvenstvu. Na SP-u u Nanningu osvojio je drugo mjesto. Hrvatski rekorder po visini ocjene koju je dobio neki hrvatski gimnastičar na nekom natjecanju (2014. godine na Mihail Voronin cupu u Moskvi. Zahvaljujući olimpijskom srebru 2008. proglašen najboljim sportašem Hrvatske.

Robert Seligman
Datum rođenja: 1. svibnja 1986. godine
Mjesto rođenja: Osijek
Klub: Gimnastičko društvo Osijek – Žito (Osijek)
Visina i težina: 177 cm, 67 kg
Sprava: konj s hvataljkama
Najveći uspjesi: bronca na EP u Lausannei 2008., sveukupni pobjednik Svjetskog kupa 2014.
Zanimljivost: Sa samo 15 godina ušao u finale Svjetskog kupa. Prvi gimnastičar rođen u Hrvatskoj koji je od osamostaljenja osvojio pojedinačnu medalju na Svjetskom kupu. Prvi hrvatski gimnastičar koji je pobijedio na natjecanju za Svjetski kup (Ghent 2005.), prvi hrvatski vježbač finalist europskog i svjetskog prvenstva po spravama. Zajedno s Filipom Udeom 2008. donio i Hrvatskoj prve medalje na Europskom prvenstvu. Od 2005. do 2017. čak sedam puta finalist Europskog prvenstva i pet puta ušao u finale na Svjetskom prvenstvu. U tom periodu osvojio 26 medalja na natjecanjima za Svjetski kup

Anton Kovačević
Datum rođenja: 19. travnja 1995. odine
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: ZTD Hrvatski Sokol (Zagreb)
Visina i težina: 174 cm, 68 kg
Sprava: preča
Najveći uspjesi: finalist Europskog prvenstva u Cluju 2017.
Zanimljivost: Zbog sjajnog rezultata Tina Srbića postao pomalo u sjeni, premda i on slovi za legitimnog nasljednika Marija Možnika na preči. Naime, 2017. godine ostvario je plasman u finale Europskog prvenstva u Cluju gdje je nakon pada pri saskoku zadobio vrlo tešku ozljedu. Bio je odličan učenik zagrebačke XV gimnazije 2011. godine proglašen je za Najuspješnijeg tinejdžera u Hrvatskoj, a danas je odličan student Građevinskog fakulteta na kojem je već završio prvi stupanj tzv. „bakalara“.

Aurel Benović
Datum rođenja: 14. srpnja 2000. godine
Mjesto rođenja: Osijek
Klub: Gimnastičko društvo Osijek – Žito (Osijek)
Visina i težina: 168 cm, 61 kg
Sprava: parter
Najveći uspjeh: Pričuva finalistima u svom debitanskom nastupu na Svjetskom kupu u Dohi
Zanimljivost: Premda još junior njegov trenerski tim odlučio ga je već ubaciti među „velike dečke“ što je već opravdao uvrštavanjem u A reprezentaciju Hrvatske s nepunih 18 godina. Na parteru podsjeća na Tomislava Markovića, klupskog kolegu i dugogodišnjeg hrvatskog reprezentativca, koji mu je danas prijatelj i veliki uzor. Debi na Svjetskim kupovima imao je u Dohi gdje je zamalo ušao u finale, a prvi put će nastupiti u rodnom gradu u službenoj konkurenciji.

Tijana Tkalčec
Datum rođenja: 27. travnja 1989. godine
Mjesto rođenja: Čakovec
Klub: Marijan Zadravec Macan (Čakovec)
Visina i težina: 165 cm, 50 kg
Sprava: preskok
Najveći uspjesi: finalistica Europskog prvenstva u Moskvi 2013. Dvostruka pobjednica Svjetskog kupa
Zanimljivost: Prva hrvatska gimnastičarka koja je ušla u pojedinačno finale Europskog prvenstva. Zbog zdravstvenih problema u 26. godini odlučila se povući iz gimnastike pa se zaposlila kao knjigovotkinja u gimnastičkom ATON centru u Nedelišću. Volontira u udruzi Sklonište dobrote i aktivna je u plesnom studiju. Prošle godine odlučila se vratiti gimnastici, vrlo uspješno, nastupila je u finalima Challenge cupova u Koperu i Osijeku.

Ema Kajić
Datum rođenja: 9. ožujka 1996. godine
Mjesto rođenja: Rijeka
Klub: ŽGK Vita (Rijeka)
Visina i težina: 166 cm, 55 kg
Sprava: preskok
Najveći uspjesi: srebrna na Challenge cupu u Szombathelyu (2014.), finalistica Challenge cupova u Osijeku (2016. i 2017.) i Parizu (2017.)
Zanimljivost: Članica riječkog kluba, studentica Kineziološkog fakulteta u Splitu pa u posljednje vrijeme trenira zajedno s hrvatskom olimpijkom Anom Đerek. U Osijeku je već nastupala u finalima Svjetskog kupa na preskoku.

Christina Zwicker
Datum rođenja: 17. rujna 2002. godine
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: ZTD Hrvatski Sokol (Zagreb)
Visina i težina: 158 cm, 46 kg
Sprava: greda, parter
Najveći uspjesi: Sudionica Europskog juniorskog prvenstva u Bernu
Zanimljivost: Najmlađa hrvatska predstavnica na DOBRO World cupu 2018. Kada je imala sedam godina napisala je pismo Ivici Kosteliću koje je našeg skijaša toliko dirnulo da je tada još mladu gimnastičarku pronašao, slikao se s njom stavivši joj oko vrata srebrnu medalju sa sljemenske utrke. Trener joj je Marko Brez nekadašnji hrvatski reprezentativac

Tina Zelčić
Datum rođenja: 21.10. 2002. godine
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: ZTD Hrvatski Sokol (Zagreb)
Visina i težina: 164 cm, 58 kg
Sprava: greda
Najveći uspjesi: Sudionica Europskog juniorskog prvenstva u Bernu
Zanimljivosti: Prvi put će nastupiti na Svjetskom kupu u Osijeku, a dobila je prigodu nakon ozljede hrvatske olimpijke Ane Đerek. Trener joj je Marko Brez, nekadašnji hrvatski reprezentativac

Posljednje novosti