Site Logo

Novosti

U Osijek stiže najstarija gimnastičarka svijeta!

  • 27 April, 2018./ Vijesti

Točno mjesec dana prije finalnih nastupa na DOBRO World Cupu Osijek koje će se 26. i 27. svibnja održati u dvorani Gradski vrt u Osijeku stigla je nominativna lista sudionika.

Ove godine prijave su stigle iz 30 zemalja svijeta. Osim iz Hrvatske nastupit će gimnastičari iz Austrije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Cipra, Češke, Dominikanske Republike, Egipta, Velike Britanije, Njemačke, Hong Konga, Mađarske, Izraela,Italije, Kazahstana, Litve, Nizozemske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije, Švicarske, Slovačke, Kineskog Tajpeha, Turske, Ukrajine i Uzbekistana.

Jubilarni deseti po redu osječki Svjetski kup i ove godine bit će obogaćen nastupima brojnih osvajača medalja s najvećih svjetskih natjecanja. Sigurno najzanimljivija i najatraktivnija prijava stigla je iz Uzbekistana. U Gradskom vrtu nastupit će i Oksana Chusovitina, trenutno najstarija aktivna gimnastičarka i najstarija koja je ikada nastupila na Olimpijskim igrama. Pod zastavom Uzbekistana nastupila je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru kada je imala 41 godinu i dva mjeseca. Bile su joj to sedme Olimpijske igre po čemu je rekorderka u gimnastičkom svijetu, a zanimljivo to je ostvarila pod tri različite zastave, olimpijskom zastavom kao reprezentativka Zajednice neovisnih država, zastavom Njemačke i Uzbekistana. Naravno, ranije je bila i reprezentativka SSSR-a. Na svojim prvim Olimpijskim igrama u Barceloni osvojila je zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji, a vlasnica je čak devet pojedinačnih medalja na svjetskim prvenstvima u istoj disciplini (preskok).

U muškoj konkurenciji najpoznatije ime svakako je 26-godišnji ruski gimnastičar Denis Ablyazin, osvajač pet olimpijskih medalja u Londonu i Rio de Janeiru na tri različite sprave (parter, preskok i karike) te u momčadskoj konkurenciji. U Nanningu 2014. godine postao je svjetski prvak na parteru, a u svojoj riznici ima čak šest naslova europskog prvaka.

Hrvatska će u Gradskom vrtu nastupiti s vrlo jakim adutima. Predvodnik je svjetski prvak na preči iz Montreala 2017. godine Tin Srbić. U muškoj konkurenciji Hrvatsku će predstavljati još iskusni Robert Seligman i Filip Ude (konj s hvataljkama), finalist EP-a u Cluju na preči Anton Kovačević i mladi Osječanin Aurel Benović, kojem će to biti prvi službeni nastup u Gradskom vrtu. Član GD Osijek Žita nastupiti će na parteru. U ženskoj konkurenciji za Hrvatsku su prijavljene Tijana Tkalčec, Ema Kajić, Christina Zwicker, te Ana Đerek čiji je nastup zbog nedavne ozljede upitan.

Posljednje novosti